Impresii din Cephalonia


Nu stiu cum as putea descrie insula in doar cateva randuri. Maiestuasa, verde, fascinanta si idilica… sunt doar cateva cuvinte care imi vin acum in minte. O insula pe care imi doream sa ma intorc, inca din momentul in care am pus piciorul pe feribot, pe drumul de intoarcere. Imi pare rau ca in cele 3 zile petrecute acolo nu am avut cum sa vad toate minunatiile despre care am citit atata. Este cea mai mare insula greceasca din marea Ionica. Din punctul meu de vedere, mare parte din farmecul acestui loc este dat de salbaticia care te inconjoara. Oraselele si satele sunt micute, raspandite din loc in loc, iar peisajele pe care le vezi parcurgand drumurile dintre ele sunt fascinante. Creste de un verde ca smaraldul sau golase si aride, pe care topaie in voie caprele localnicilor, se imbina intr-un peisaj de la care cu greu iti poti lua ochii. Plajele cu nisip alb si apa de un turcuoise stralucitor te imbie la romantism si relaxare.
Este o insula putin diferita de cele cu care ne-am obisnuit la greci. Din cauza unui cutremur care a avut loc in 1953, majoritatea caselor au fost distruse, iar ceea ce s-a reconstruit pe insula pastreaza foarte putin din stilul traditional grecesc, englezii care au ajutat la refacerea acestora punandu-si amprenta asupra arhitecturii.
Capitala insulei este Argostoli. Aici gasesti baruri, cafenele, cinematograf si magazine numeroase cu preturi rezonabile. Unitatile de cazare propuse pentru aceasta destinatie sunt in zona oraselului Lixouri; un orasel – port, in care poti ajunge din Argostoli fie cu masina, pe in drum cu serpentine, fie cu bacul in 20 de minute.
Primul loc pe care l-am vizitat a fost Manastirea Maicii Domnului cu Serpisori. Este adevarat ca nu am avut norocul sa o vedem in interior si nici serpisorii. Povestea spune ca pe data de 15 August (de Sf. Maria), in manastire si curtea acesteia apar niste serpisori, cam de 20 cm lungime care misuna de colo – colo timp de 3 zile, dupa care dispar, la fel de brusc cum au aparut.

Kefalonia are multe plaje superbe cu nisip alb si apa limpede de o culoare uluitoare. Fie ca va plac plajele mari cu nisip fin, fie cele micute in golfuri linistite si retrase, aici gasiti unele din cele mai bune plaje din Grecia. Una dintre ele, plaja Myrtos, este cunoscuta ca una din 5 cele mai frumoase plaje ale lumii.


Este retrasa, departe statiuni, inconjurata de un peisaj stancos si arid, iar accesul aici este destul de greoi, se poate face doar cu masina mica, dar merita efortul.
Satul Assos si castelul Venetian sunt iarasi obiective cuprinse in excursiile optionale ce pot fi facute aici. Vazut de sus este spectaculos, pentru ca satul se intinde pe o limba ingusta de pamant care uneste insula mare de o insulita pe creasta careia se inalta ruinele Castelului Venetian.

Este un loc unde poti veni sa te relaxezi la un pahar din vinul traditional, vinul de Robola, si o masa cu fructe de mare si peste proaspat prins de pescarii din zona.
Fiskardo este un sat in care vin oamenii cu multi bani, cu iahturi impunatoare. Este un satuc pitoresc, unde casele in stil traditional grecesc au ramas in mare parte intacte dupa marele cutremur.
Satul Sf. Efimia, este plin de tavernute care servesc peste proaspat si fructe de mare gatite in stil traditional, de mici magazine cu suveniruri, este cunoscut mai ales filmului cu Nicholas Cage – “Captain Corelli’s mandolin” , aici aflandu-se si o taverna care poarta acest nume. Acest sat a fost complet distrus de cutremur, astfel ca toate casele sunt relativ noi.
Alte doua obiective ce merita vizitate sunt pesterile Melissani si Drogarati.



Pestera Melissani si Grota Nimfelor este ceva de-a dreptul spectaculos. Intrarea costa 7 Eur/pers si 4 eur/copil. Este practic un lac mic inconjurat complet de stanca, este ca si cum te-ai afla intr-o galeata. Apa, adanca de aproximativ 39 m, este atat de limpede incat ii poti vedea fundul, ca si cum ar fi la jumatate de metru sub tine. Aici se face o mica plimbare in barci in care incap cam 10 persoane, pentru a putea admira mai bine frumusetea locului. Se spune ca la ora amiezii, cand soarele se afla chiar deasupta grotei, apacapata niste culori senzationale. Intrarea in pestera Drogarati este 5 Eur/pers si 3 Eur/copil. Este o splendoare a naturii, cu forme ireale, stalactite si stalagmite create de-a lungul a mii de ani.

La Manastirea Sf. Gherasim, patronul insulei, gasim ramasitele bine conservate ale acestuia, pastrate intr-un cufar de sticla si argint. Aici au loc de doua ori pe an, pe 16 August si 20 Octombrie, ceremonii la care participa multi oameni importanti ai Grecie, precum si locuitorii insulei si turistii. In timpul ceremoniilor, trupul Sfantului este scos si dus langa un copac mare din curtea manastirii, numit si Platanul Sfantului Gherasim.


Am avut norocul, ca la finalul lungii noastre zile in care am vizitat cam tot ce v-am descrisa pana acum, sa mergem la o manastire, Kipuria. Aflata la 20 km de Lixouri, destul de greu accesibila, din cauza soselei inguste si a serpentinelor, cocotata pe stanca, are o priveliste superba asupta Marii Adriatice. Aici am vazut cel mai frumos apus de soare. Cerul parea ca ar fi luat foc, iar culorile pe care le raspandea pe mare iti taiau rasuflarea. Cel mai frumos mod de a incheia o zi si asa superba…

Ultimele noutati

He he, dragii babii, nu am mai apucat de multa vreme sa scriu ceva pe aici... Aglomeratie mare pe la noi pe la birou, pana nu demult, oboseala mare seara cand ajung acasa, asa ca am neglijat o vreme acest aspect.

Am o gramada de noutati, dar am sa rezerv cateva pentru mai tarziu.
Cel mai important este ca in toamna aceasta incepem Gradinita. Adi a participat saptamana trecuta la „Sedinta cu Parintii”. Am intrat deci, in randul scolerilor, sau, mai bine zis, prescolerilor... Probabil ca prima zi de gradi o sa fie pe 25 Septembrie, dupa ce ne intoarcem si noi din mult asteptatul concediu. Sutn tare curioasa cum o sa se acomodeze. Mi-as dori sa fiu eu cea care il duce prima oara la gradi, o sa incerc sa fac chestia asta. Cred ca e o experienta, o amintire de care mai tarziu o sa ma amuz, chiar daca nu e prea placut momentul. Dar e MOMENTUL meu cu Vlad si nu vreau sa il ratez. Cred ca in final o sa ii placa, pentru ca iubeste copiii atat de mult si pentru ca este o fire extrem de vesela.
Daaaaa, in sfarsit saptamana viitoare, marti, plecam si noi in concediu. Doamne, parca a trecut o vesnicie de cand m-am odihnit ultima oara. De parca as reusi sa ma odihnesc acolo, dat fiind ca mergem cu Vladut. Ca si anul trecut, tot in Antalya o sa mergem, doar ca anul acesta merge si Piscotel cu noi. O sa aiba o saptamana de zbenguiala in aer liber, de balaceala in mare, piscina, tot ce isi poate dori. Abia astept sa il vad bucurandu-se de toate astea. Sunt tare curioasa cum o sa reactioneze la zborul cu avionul, sper din suflet sa ii placa si sa nu se agite prea mult. Ma bate gandul sa fac parasailing cu Vlad, in tandem. Anul trecut cand am facut mi-a placut la nebunie si ma gandeam sa incerc si cu el.... Inca ma gandesc daca sa fac chestia asta, sau nu.
In sfarsit, am reusit sa incarc in Webshots pozele de pe Coasta de Azur. Ce sa spun, a fost bestial, este o alta lume, o alta viata.

Nisa e un oras mai cosmopolit, multa aglomeratie, veselie, terase la tot pasul, dansatori de strada si alti animatori, o mare veselie la tot pasul. Ador orasul asta!
Cannes e ceva mai elegant, mai scortos. Lumea se imbraca elegant si cand iese la o terasa sa ia masa de pranz... Nu am stat decat o zi acolo, dar mai bine, pentru ca Nisa mi-a placut mai mult!
Ce mi-a mai placut a fost excursia la MARINELAND. Spectacolul de delfini si cel de orci a fost de-a dreptul impresionant...




Cote D’Azur
 
Copyright © 2009 Inceputul este intotdeauna astazi... |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net